Celostno obvladovanje stresa

Kaj je čuječnost?

Čuječnost je nepresojajoče zavedanje sedanjega trenutka. Ko smo čuječni, se zavedamo svojega trenutnega doživljanja, ne da bi ga poskušali spremeniti ali mu ubežati. Svojega doživljanja se zavedamo z odprtostjo, sprejemanjem in radovednostjo. V številnih raziskavah je bilo ugotovljeno, da ima takšen pristop do lastnega doživljanja pomembne pozitivne učinke na številnih področjih življenja, vključno z boljšim počutjem, zmanjšanjem stresa, tesnobe in depresivnosti, izboljšanjem na področju partnerskih odnosov in večjo kvaliteto življenja nasploh.

Program Celostnega obvladovanja stresa

Celostno obvladovanje stresa (COS) je program, ki skuša celostno vplivati na kvaliteto posameznikovega življenja. Osnova programa je učenje čuječnosti (ang. mindfulness), ki je praksa zavedanja in opazovanja našega trenutnega doživljanja. Praksa čuječnosti je ena izmed najučinkovitejših metod obvladovanja stresa, ki je tudi raziskovalno potrjena. Poleg prakse čuječnosti program vključuje spoznanja sodobne pozitivne psihologije, kognitivne terapije, transakcijske analize in integrativne psihoterapije.

Komu je COS namenjen?

Vsem, ki želite zmanjšati stres in zvišati kvaliteto življenja. Uporaben je zlasti za obvladovanje naslednjih težav:

› stres na delovnem mestu, v družini in vsakdanjem življenju,
› telesne težave (povišan krvni pritisk, astma, glavoboli, težave s kožo…),
› motnje spanja,
› občutki tesnobe, panike in različni strahovi,
› depresivnost in občutja manjvrednosti

Učinki

> povečana zmožnost sproščanja in doživljanja občutka miru,
> več energije, entuziazma in višje vrednote življenja,
> višja samozavest in boljša sposobnost sprejemanja življenja takega, kot je,
> povečana sposobnost obvladovanja tako kratkoročnih kot dolgoročnih stresnih situacij.

Vsebina srečanj

1) Čuječnost: biti tukaj in zdaj
2) Stanja jaza in čuječnost
3) Stres in psihološko obvladovanje stresa
4) Dihanje in obvladovanje stresa
5) Čustvena pismenost
6) Moč misli in prepričanj
7) Medosebni odnosi in komunikacija
8) Osebnostni stili in stres
9) Kvaliteta življenja in zavedanje

Izvedba programa

Dvomesečni program vključuje eno individualno in 9 skupinskih srečanj, ki potekajo enkrat tedensko po dve uri ter eno celodnevno srečanje. Posamezna srečanja vključujejo teoretični del in izkustvene vaje, prav tako pa udeleženci v času med srečanji delajo vaje doma. Udeleženci v programu dobijo gradivo za izvajanje vaj čuječnosti doma, in sicer izročke ter štiri posnetke vaj z navodili.

Prispevek

Prispevek za deset srečanj (25 šolskih ur) in eno celodnevno srečanje (8 šolskih ur) znaša na osebo 393,44 EUR + 22% DDV (skupaj 480 EUR). Za redne študente in brezposelne se upošteva 30% popust: 275,41 EUR + 22 % DDV (skupaj 336 EUR).

Kje in kdaj?

Program bo potekal v Ljubljani. Srečanja bodo potekala ob torkih med 18.00 in 20.00 uro v prostorih Inštituta IPSA, Stegne 7.

Naslednji termin: 26.9.2023 – 19.12.2023

Informacije in prijave

Prispevek za deset srečanj (25 šolskih ur) in eno celodnevno srečanje (6 šolskih ur) znaša na osebo 393,44 EUR + 22% DDV (skupaj 480 EUR). Za redne študente in brezposelne upoštevamo 30% popust: 275,41 EUR + 22 % DDV (skupaj 336 EUR). Prijave zbiramo do 10.9. 2023. Število mest je omejeno, zato bomo upoštevali prijave po vrstnem redu. Kotizacijo ob prijavi nakažite na transakcijski račun Inštituta IPSA (Naziv: IPSA, Inštitut za integrativno psihoterapijo in svetovanje d.o.o., Stegne 7, 1000 Ljubljana. Transakcijski račun: 02032-0254270905).

Število mest je omejeno, zato bomo upoštevali prijave po vrstnem redu. Prijavljeni bodo vabljeni na prvo individualno srečanje.

Prijavi se!

Tribe Loading Animation Image

Učitelji

Melita Košak

Melita Košak

PTSTA

Melita Košak je psihologinja, certificirana transakcijsko analitična psihoterapevtka ter učiteljica in supervizorka transakcijske analize, smer […]

Mateja Škorc

Mateja Škorc

PTSTA

Mateja je univerzitetna diplomirana psihologinja. Je certificirana psihoterapevtka, učiteljica in supervizorka transakcijske analize, smer psihoterapija, […]

Pomembne informacije

  • 8 tedenski program čuječnosti
  • Z raziskavami podprt program obvladovanja stresa
  • Program je predpogoj za udeležbo na treningu za učitelje čuječnosti
  • Program poteka na Inštitutu IPSA že več kot 10 let